Yerli Kömür ve İthal Kömür Arasında Fark Nedir?

“Yerli Kömür ve İthal Kömür Arasında Fark Nedir?”

Kömür uzun yıllardır kullanılan yakacak olarak kullanılan doğal bir kayaç türüdür. Bitki kalıntılarının uzun yıllar sıkışması, başkalaşıma girmesi sonucunda ortaya çıkan kömürün sahip olduğu karbon oranına ve ısı değerine göre yanma kalitesi değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda kömürün oluşum yerinin jeolojik yaşının da kömürün içindeki karbon değerini ve kalitesi üzerinde etkisi olmaktadır. Örneğin Türkiye 3. ve 4. jeolojik dönemde oluşum göstermiştir. Diğer bir deyişle genç oluşumlu bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ülkemizde oluşum gösteren kömürlerin büyük bölümü linyit kömürü olarak bilinen, ısı değeri diğer jeolojik dönemlerde oluşmuş kömürlere göre daha düşük olan, karbon değeri düşük olan kömürlerdir.

Ülkemizde kömürcülük ve madencilik alanında geniş bir sanayi sektörü bulunmaktadır. Rezerv bakımından zengin kömür madenleri önemli yer tutmaktadır. Ancak ülkemizde çıkarılan kömürlerin ısı değerlerinin görece düşük olması ve talep karşısında yetersiz kalması üzerine kömür sektöründe faaliyet gösteren pek çok firma yurt dışından kömür ithal etme yoluna gitmektedir.

Temelde yurtdışında bulunan madenlerde çıkarılan ve işlenen kömürlerin ithalat aracılığı ile kullanılması ülkemizde son derece yaygındır. İzmir kömür sektöründe faaliyet gösteren firmaların da büyük bir çoğunluğu kömür ihtiyacını giderebilmek için kömür ithalatı yapmaktadır. Ancak ithal olarak ülkeye gelen ve satışı yapılan kömürlerin paketlerinin üzerinde kömürün nerede çıkarıldığı, nerede işlendiği ve nereden ithal edildiği tarih bilgisi ile belirtilmesi gerekmektedir.

Yerli kömürden ısı ve karbon değeri konusunda küçük farkları bulunan ithal kömürler doğal olarak üzerine yol maliyeti konularak satışa sunulmaktadır. Bu nedenle piyasada daha pahalı olarak algılanabilmektedir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir